• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΓΛΥΚΟΥ

          • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ

            Οι μαθητές/τριες  της Α΄Λυκείου σε συνεργασία με τις καθηγήτριες ξένων γλωσσών κ. Τρίκου Πανάγιω και Θεοδωρίδου Ουρανία, ετοίμασαν και παρουσίασαν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 ένα εορταστικό αφιέρωμα.

            Η γιορτή ξεκίνησε με ένα δρώμενο στο οποίο ένας δημοσιογράφος έθετε ερωτήματα σχετικά με τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Γαλλία, στη συνέχεια ακούστηκαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά όπως το τρίγωνα κάλαντα, Άγια νύχτα, ο μικρός τυμπανιστής, Petit papa Noel ,le rock du Pere Noel καθώς και τα βυζαντινά κάλαντα, τα κάλαντα  Θράκης και Ικαρίας.

            Στη χορωδία συμμετείχαν  μαθητές και μαθήτριες  της Α’ Λυκείου. Η μαθήτρια Μόσχου Μαρία έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα, η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Δαμπάνη Μαρία δημιούργησε  αφίσα και χαρτόνια με ευχές στα γαλλικά και ο μαθητής Νασιάδης Χρήστος επιμελήθηκε τον ήχο.

            Συγχαρητήρια σε όλους/ες

            και Καλή Χρονιά

             

             

                                                                                                                                     

            Παραθέτουμε το κείμενο που διαβάστηκε στη γιορτή

            ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

            Μία από τις ομορφότερες γιορτές του χειμώνα. Συνδεδεμένη με την οικογένεια, το γιορτινό τραπέζι – πλούσιο σε μυρωδιές και γεύσεις- και με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κυρίαρχο στο σαλόνι, γεμάτο δώρα που προσμένουν που θα ανοιχτούν από μικρούς και μεγάλους.

            Αυτή την εικόνα των Χριστουγέννων έχουν στο μυαλό τους όλοι οι ευρωπαïκοί λαοί, ο καθένας απ’αυτούς όμως, με διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα.

             

            Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Οι Γάλλοι δεν τρελαίνονται για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έχουν όμως μεγάλη αγάπη για τις φάτνες και σχεδόν κάθε οικογένεια, έχει μια φάτνη στο σπίτι, διακοσμημένη με μικρά αγαλματάκια που απεικονίζουν τον Χριστό, τη Μαρία, τον Ιωσήφ, τους Μάγους. Το βράδυ της  παραμονής των Χριστουγέννων η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου. Αλεξανδρινά είναι τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα οποία αποκαλούν Etoiles de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως και στη Ελλάδα έτσι και στην Γαλλία στολίζεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε όλα τα σπίτια ! Σε διάφορα χωριουδάκια της Γαλλίας, το έθιμο θέλει τον Pere Noel να μοιράζει δώρα στις 6 Δεκεμβρίου (γιορτή του Αγίου Νικολάου) και να… ξαναέρχεται στις 24 του μηνός, για τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα δώρα!! Γενικά όμως, όσο τα χρόνια περνούν, οι περισσότερες οικογένειες στη χώρα, ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Στις 8 Δεκεμβρίου, στη Λυόν, οι Γάλλοι τιμούν την Παρθένο Μαρία, με μια γιορτή που λέγεται Πανηγύρι των Φώτων σύμφωνα με την οποία κάθε οικογένεια στην πόλη βάζει κεράκια σε κάθε παράθυρο του σπιτιού. Το Φεστιβάλ των Φώτων κρατάει 4 ημέρες, με ποικίλες εκδηλώσεις και πανέμορφο φωτισμό σε κάθε γωνιά της πόλης. Η παράδοση στη Γαλλία, θέλει τα παιδάκια να παίρνουν τα δώρα τους από τον Pere Noel, ο οποίος με βοηθό τον Pere Fouettard, ταξιδεύουν όλη νύχτα και γυρνάνε τα σπίτια της χώρας, αφήνοντας δώρα στα άδεια παπούτσια που έχουν αφήσει στο τζάκι τα καλά παιδιά και καθόλου δώρα στα πιτσιρίκια που υπήρξαν άτακτα.

            Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Με πιο κύρια φαγητά τους κουραμπιέδες τα μελομακάρονα τον κορμό σοκολάτας, καθώς επίσης και γαλοπούλα. Το βράδυ της Παραμονής και μετά τη μεσονύκτια λειτουργία, όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλο, παραδοσιακό, εορταστικό τραπέζι, με κάθε λογής λιχουδιές (διαφορετικής όμως ποικιλίας από περιοχή σε περιοχή), τιμώντας τον ερχομό του Χριστού. Η κυρία του σπιτιού, κάθε Παραμονή φτιάχνει με…  μεράκι τον Χριστουγεννιάτικο Κορμό (Buche De Noel), ένα παραδοσιακό, σοκολατένιο κέικ σε σχήμα κούτσουρου, διακοσμημένο με διάφορα ζαχαρωτά, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα, την κορύφωση του ρεβεγιόν και… τη δικαίωση της μαγείρισσας!!!

            Joyeux Noël et Bonne Année!

             

            Η υπεύθυνη της γιορτής

            Τρίκου Πανάγιω

             

            ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΓΛΥΚΟΥ

            Γλυκές ευχές για χαρούμενες γιορτές!

             

            Με οδηγό την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική και έμπνευση από το γιορτινό κλίμα των ημερών διοργανώθηκε και φέτος στο 1ο Λύκειο Κοζάνης η καθιερωμένη γιορτή γλυκού, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, την τελευταία μέρα λειτουργίας του σχολείου πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Στη γλυκιά και πεντανόστιμη γιορτή έλαβαν μέρος 18 συμμετοχές με μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του σχολείου με πρωτότυπες και ξεχωριστές δημιουργίες γεμάτες έμπνευση, δημιουργικότητα και χαρούμενη διάθεση. Το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης συγχαίρει θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και προσπάθησαν ώστε να γίνει και φέτος με επιτυχία αυτή η γλυκιά γιορτή που αποτελεί παράδοση για το σχολείο τους. Τέλος τους εύχεται να έχουν μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία χαρά και καλή πρόοδο στα μαθήματά τους.

                                   Ο υπεύθυνος καθηγητής

                                       Βόμβας Αναστάσιος

          • Διαγωνισμός ΕΚΦΕ νομού Κοζάνης

          • Ένα νέο άλμπουμ Διαγωνισμός ΕΚΦΕ νομού Κοζάνης έχει προστεθεί στην Συλλογή φωτογραφιών

            Το σχολείο μας συμμετείχε στον τοπικό διαγωνισμό των ΕΚΦΕ για συμμετοχή στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό EOES (Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - 2023 ) .

            Κύρια ομάδα:

            ΜΑΤΑΝΑ ΑΝΝΑ

            ΚΟΝΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

            ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗΣ 

            και υποστηρικτική ομάδα:

            ΝΑΣΙΑΔΗ ΧΡΗΣΤΟ

            ΓΚΑΤΖΙΟΥΦΑ ΒΑΣΙΛΗ

            Οι μαθητές μας είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στην εκτέλεση πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

             

            Οι Καθηγητές

            Βόμβας Αναστάσιος

            Καραπάτσιου Ευαγγελή

          • Εθελοντική Δράση 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

          • Ένα νέο άλμπουμ Εθελοντική Δράση 1ου ΓΕΛ Κοζάνης έχει προστεθεί στην Συλλογή φωτογραφιών

            Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ3 του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης συγκέντρωσαν τρόφιμα και ενίσχυσαν το κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Κοζάνης.Επισκεφτηκαν τις  κοινωνικές δομές του Δήμου  Κοζάνης όπου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κ.Τζουμερκιωτης Γρηγόρης τους υποδέχτηκε και ξεναγησε στις κοινωνικές δομές που στεγάζονται στο κτίριο των 40 Μαρτύρων και τους ενημέρωσε εκτενώς για το κοινωνικό έργο του Δήμου.

            Μια μικρή πράξη μια μεγάλη κίνηση ανθρωπιάς, ευαισθησίας και εθελοντισμού κόντρα στους χαλεπούς καιρούς.

            Καλά και χαρούμενα Χριστούγεννα!

            Η υπεύθυνη καθηγήτρια

            Σολακίδου Πέττυ.

          • Ενεργοποίηση Επταμελών Επιτροπών για έκδοση Πιστοποιητικού για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2023-24

          • Σας επαναπροωθούμε την Εγκύκλιο Ενεργοποίησης των Επταμελών Επιτροπών 2023-2024 και επισημαίνουμε:

            Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ.152/ 148604/ Α5/30-11-2022 Εγκύκλιο, οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις που ενδιαφέρονται για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, καλούνται να αποστείλουν Αίτηση με τα απαραίτητα  δικαιολογητικά από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. σε μια από τις Επταμελείς Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σε 14 Νοσοκομεία της χώρας.

            Επισημαίνουμε ότι η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών στις ανωτέρω ημερομηνίες, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας (COVID-19), θα πρέπει να γίνει ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής ή ταχυμεταφορά (courier) σε μία μόνο από τις Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων και με καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. Για το σκοπό αυτό οι υποψήφιοι πρέπει να συμβουλεύονται τα στοιχεία ταχυδρομικής αποστολής από τον συνημμένο στην εγκύκλιο πίνακα και εκτός από την ακριβή διεύθυνση του Νοσοκομείου που θα επιλέξουν, θα πρέπει αναφέρουν  την ένδειξη «Για την Επταμελή Επιτροπή Εξέτασης δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις».

             

            Δαμιανός Παπαδόπουλος

            Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων

            Τμήμα Β΄

            2103442688