• Πανελλήνια δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη»
          • Πανελλήνια δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη»

          • Υπολογισμός της ακτίνας της Γης

            Συντονιστές: Αθανασιάδης, Σ., Βόμβας, Α., Γιαννάκης Ζ., Μπετσάκος, Π., Μώκος Σ.

            Ο μεγάλος Αλεξανδρινός μαθηματικός Ερατοσθένης υπολόγισε πριν από 2300 χρόνια την περιφέρεια της Γης, χρησιμοποιώντας απλώς ένα ραβδί και τη θέση του Ήλιου!

            Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο, επαναλάβαμε το ιστορικό πείραμα την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. Στη δράση συμμετείχαν 110 μαθήτριες και μαθητές της Β' τάξης, που χωρίστηκαν σε 20 ομάδες. Ο μέσος όρος των μετρήσεών τους για την ακτίνα της Γης ήταν 6.399 χιλιόμετρα, μόλις 28 χιλιόμετρα περισσότερο από τη μέση ακτίνα της Γης που είναι 6.371 χιλιόμετρα.

            Τους συγχαίρουμε για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν!

            Προηγήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες του πειράματος. Παρουσιάστηκε το ιστορικό πείραμα, βρέθηκε η ακριβής ώρα μέτρησης της σκιάς (12:41) των ράβδων, υπολογίστηκαν οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου μας (Β 40.3093, Α 21.7868) και μετρήθηκε η απόστασή του από τον ισημερινό (4.480 χιλιόμετρα).

          • Κλειστά τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης την Παρασκευή 15/03/2024

          • Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κοζάνης ανακοινώθηκε ότι:

            Κλειστά θα είναι την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης λόγω συμμετοχής των μαθητών και των μαθητριών στην Κοζανίτικη Αποκριά.

            Στο πλαίσιο αναβίωσης της Κοζανίτικης Αποκριάς, με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) του Δήμου Κοζάνης, δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, λόγω συμμετοχής των μαθητών και των μαθητριών στον θεσμό των SourdGames.

          • Συμμετοχή 1ου ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ στα ΕΛΕΜΑΣΥΝ - ΠΡΑΓΑ

          • Το σχολείο μας,στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας, έλαβε μέρος στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ που διεξάχθηκε στην Πράγα της Τσεχίας.Το θέμα της εργασίας ανήκε στην ενότητα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο "Η Αποκριά στην Κοζάνη".

            Η παρουσίαση της εργασίας από τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν άριστη.

            Απέσπασαν θερμό χειροκρότημα από τους θεατές .

            Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όλους και όλες.

            Συμμετείχαν 29 μαθητές/τριες και 3 συνοδοί καθηγητές, οι οποίοι στο διάστημα 1έως 5 Μαρτίου επισκέφτηκαν επίσης τη Βιέννη, και το Κάρλοβυ - Βάρυ.

            Οι υπεύθυνοι καθηγητές

            Σολακίδου Πέττυ

            Γαζής Αποστόλης

            Ζαμπουνίδου Δάφνη

            https://drive.google.com/file/d/1gCZY6GMmL-LTJd5fWyk9h18U-a83bLzj/view?usp=sharing

          • Το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης στο flash tv.

          • Η μαθητική ομάδα του σχολείου μας που συμμετέχει στο πρόγραμμα etwinning με τίτλο "Όνειρα ψυχών" εκπροσωπήθηκε από τη φιλόλογο Σολακιδου Π.στην εκπομπή του flash tv Δια ζώσης.

            https://youtu.be/XcDSQ_cfVRQ?si=ggxao3YVZvzUkxaS

            Στην εκπομπή παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της συνεργασίας των λυκείων της πόλης μέσω του περιοδικού "Όνειρα ψυχών".

            Επίσης διαβάστηκαν δύο ποιήματα της μαθήτριας της Γ Ταξης Κατερίνας Σιάτρα με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

            Ήταν μια όμορφη εμπειρία που επισφράγισε την προσπάθεια όλων με θετικό πρόσημο και έδωσε την υπόσχεση για την επόμενη με ακόμα περισσότερα "όνειρα ψυχών".

          • Το 1ο ΓΕΛ Κοζάνη σε ημερίδα ενάντια στην οπαδική βία

          • Οι μαθητές του Β2 και του Β4 του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης με συνοδούς καθηγητές τον Γιαννόπουλο Γ. και την Παπαδοπούλου Μ. παρακολούθησαν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 την επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης με τίτλο «Το ευ αγωνίζεσθαι ασπίδα στην οπαδική βία», στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού. Μαζί με άλλες εισηγήσεις τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και αυτές των ολυμπιονικών Βούλας Πατουλίδου και Πύρρου Δήμα.

          • Μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας

          • Στο πλαίσιο της μετάβασης των μαθητών από το Λύκειο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, οι μαθητές Γ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διαδικτυακά και να συνομιλήσουν με εθελοντές επιστήμονες και επαγγελματίες, μέσα από ειδικά διαμορφωμένη Πλατφόρμα Σχολικού επαγγελματικού  προσανατολισμού (R.E.A.L. Science). Σκοπός των δράσεων ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με Έλληνες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και με βάση τον κλάδο που τους ενδιαφέρει, να ενημερωθούν για τις σχετικές σπουδές, την έρευνα και τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις.

            Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και αφορούσε οι μαθητές του 2ου και 3ου πεδίου. Οι εθελοντές που συμμετείχαν ήταν οι: Κωνσταντίνος Ε Κακοσίμος,(Χημικό Μηχανικό-Ακαδημαϊκό, Associate Dean for Graduate Studies, Κατάρ),Κωνσταντίνος Βουτυράς (Φυσικός Εφαρμογών, Ολλανδία) και Όλγα Μπίσκου (Κυτταρική Βιολογία, Θεσ/ίκη).

            Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και αφορούσε τα παιδιά του  1ου και 4ου πεδίου. Οι εθελοντές που μίλησαν με τους μαθητές μας ήταν οι: Χρήστος Αφεντούλης (Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων, Θεσ/νίκη), Κατερίνα Μπομπολάκη (Τουριστικές επιχειρήσεις, Κρήτη) και Χαρά Τριανταφυλλίδου (Γλωσσολογία, Ηνωμένο Βασίλειο).

            Μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν, προβληματίστηκαν και εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και στο μέλλον.

            Υπεύθυνες καθηγήτριες: Θεοδωρίδου Ουρανία και Λάμπρου Αργυρούλα

             

          • Συμμετοχή σε επιμορφωτική δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης

          • Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Κοζάνης με το Πυροσβεστικό Σώμα Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 1-2-2024 στο χώρο του σχολείου, επιμορφωτική δράση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα πυρασφάλειας.

            Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Ανθυποπυραργός,  ενημέρωσε τους μαθητές της Β Λυκείου, για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν για πρόληψη πυρκαγιάς ή φωτιάς στο σπίτι και τρόπο προφύλαξης σε περίπτωση εκδήλωσής της. Ακόμη, παρουσίασε τα είδη των πυροσβεστήρων, τον τρόπο χρήσης και συντήρησης τους, ενώ παράλληλα έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από πλημμύρες, σεισμούς και αυτοκινητιστικά ατυχήματα, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

            Υπεύθυνες καθηγήτριες: Λάμπρου Αργυρούλα και Θεοδωρίδου Ουρανία