• Φιλανθρωπική δράση του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

          • Με πρωτοβουλία των μαθητών του Β5 συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και παραδόθηκαν στο κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Κοζάνης.

            Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας κ.Τζουμερκιώτη Γρήγορη για όλες τις δράσεις και τις δομές πρόνοιας που λειτουργούν στο δήμο μας.Ξεναγηθηκαν στο μαγειρείο και στους ξενώνες φιλοξενίας αστέγων .

            Ήταν ένα μάθημα ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης .

            Ευχαριστούμε όλη τη μαθητική κοινότητα για την ανταπόκριση στο κάλεσμα μας.

            Καλές γιορτές, υγεία και αγάπη!

            Η υπεύθυνη καθηγήτρια

            Σολακιδου Π.

          • Δεξιότητες του 21ου αιώνα

          • Δέκα εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης παρακολούθησαν το σεμινάριο «Δεξιότητες του 21ου αιώνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές», που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ από τις 8 Μαΐου έως τις 15 Μαΐου 2023. Το σεμινάριο είχε στόχο να εξοικειώσει τους εκπαιδευτικούς με καινοτόμα εργαλεία και μεθοδολογίες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονη εκπαίδευσης.

            Το εξαήμερο σεμινάριο εμβάθυνε σε διάφορες πτυχές της εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των παραδοσιακών σχολικών προγραμμάτων και των αυξημένων απαιτήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν πρακτικούς τρόπους σύνδεσης θεωρητικών εννοιών με σενάρια πραγματικής ζωής και τρόπους μετατροπής της γνώσης σε ικανότητες που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα.

            Ένα από τα κυριότερα σημεία του μαθήματος ήταν η έμφαση που δόθηκε σε ποικίλες μεθόδους διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης βάσει εργασιών, της μάθησης βάσει έργου και της ανεστραμμένης τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πρακτικές δραστηριότητες για να σχεδιάσουν μαθήματα που ενισχύουν τις κριτικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απέκτησαν χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση της προόδου των μαθητών μέσω της χρήσης ρουμπρικών.

            Η πρακτική προσέγγιση του μαθήματος είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εξατομικευμένων σχεδίων μαθήματος και δραστηριοτήτων που στοχεύουν να κάνουν τα θέματα πιο σχετικά, ουσιαστικά και εφαρμόσιμα στη ζωή και τη μελλοντική σταδιοδρομία των μαθητών. Τα μαθησιακά αποτελέσματα επεκτάθηκαν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων, στη βελτίωση της κατανόησης των μαθητών της συνάφειας του θέματος και στη δημιουργία μαθημάτων που εξισορροπούν το περιεχόμενο με τις δεξιότητες.

            Επιπλέον, ως μέρος των εξωτερικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τους Κήπους του Keukenhof, εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους και προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση.

            Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου βραχυπρόθεσμου σχεδίου Erasmus+ μαθησιακής κινητικότητας ατόμων Βασικής Δράσης 1 (KA1) με τίτλο «Νέες Τεχνικές Μάθησης» και κωδικό σχεδίου 2022-1-EL01-KA122-SCH-000069464

             

            #ErasmusPlusIKY, #ErasmusPlusGreece, #ErasmusPlus, #ΣυνεχίζουμεErasmus

          • Νευροεκπαίδεση: Κατανοώντας πώς μαθαίνουν οι μαθητές

          • Δέκα εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν το σεμινάριο «Νευροεκπαίδευση: Κατανοώντας πώς μαθαίνουν οι μαθητές» που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου, από τις 20 Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου 2023, με σκοπό να διερευνήσει την πολυπλοκότητα του εφηβικού εγκεφάλου και να ενσωματώσει στρατηγικές διδασκαλίας την τάξη βασισμένες στη νευροεπιστήμη.

            Το σεμινάριο που διήρκησε έξι ημέρες, παρείχε στους συμμετέχοντες μια βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές, βασισμένη σε δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα και πρακτικούς πειραματισμούς.

            Η εστίαση ήταν στην ενσωμάτωση στρατηγικών νευροεκπαίδευσης για την ενίσχυση της μάθησης των εφήβων, τη δημιουργία μακροπρόθεσμης μνήμης και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού κάθε μαθητή.

            Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τη βιωματική μάθηση, εξερευνώντας στρατηγικές που αντικατοπτρίζουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα στη νευροεπιστήμη και αποκτώντας γνώσεις για τις εσωτερικές λειτουργίες του εφηβικού εγκεφάλου.

            Επιπλέον, ως μέρος των εξωτερικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο πρόγραμμα, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εξερευνήσουν τα ιστορικά ορόσημα της Γάνδης, όπως το Πολύπτυχο της Γάνδης, το Κάστρο των Κόμηδων και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Αυτές οι εμπειρίες εμπλούτισαν περαιτέρω την κατανόηση και την εκτίμησή τους για το πολιτιστικό πλαίσιο που περιβάλλει την εκπαίδευση

            Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου βραχυπρόθεσμου σχεδίου Erasmus+ μαθησιακής κινητικότητας ατόμων Βασικής Δράσης 1 (KA1) με τίτλο «Νέες Τεχνικές Μάθησης» και κωδικό σχεδίου 2022-1-EL01-KA122-SCH-000069464

            #ErasmusPlusIKY, #ErasmusPlusGreece, #ErasmusPlus, #ΣυνεχίζουμεErasmus

          • Ενημέρωση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ από το ΚΕΘΕΑ και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δ. Μακεδονίας

          • Τη Δευτέρα 11/12/20123 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης ενημερωτική δράση στους μαθητές της Α΄ Τάξης του σχολείου από το ΚΕΘΕΑ και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες.

            Προηγήθηκε η παρουσίαση των  κοινωνικών  λειτουργών – θεραπευτριών στην Κινητή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Σιδημοπούλου Σοφίας και Λούσιου Ελένης με θέμα «Εξαρτήσεις: Μύθοι και πραγματικότητες, τα στάδια της εξάρτησης».

            Στη συνέχεια οι Υπαστυνόμοι Μαρινίδης, Καλαϊτζίδης  και Τσεπραηλίδης ενημέρωσαν τους μαθητές για τις συνέπειες της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην υγεία, την οικονομική κατάσταση και στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις των χρηστών.

            Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης των εθισμών αποτελεί προτεραιότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας

          • Τοπικός Διαγωνισμός Πειραμάτων Θετικών Επιστημών

          • Τρείς ομάδες μαθητών του σχολείου μας συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό πειραμάτων (ΕΟΑS) που υλοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Κοζάνης το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023.

            Συγχαρητήρια στους μαθητές για το ζήλο που έδειξαν και για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό και στους καθηγητές που τους προετοίμασαν και τους συνόδευσαν.

             

            Η Υπεύθυνη εκπαιδευτικός

            Καραπάτσιου Ευαγγελία

            ΠΕ0402 Χημικός

          • 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

          • Στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μαθητές της πρώτης λυκείου (Α1) μετά από συζήτηση δημιούργησαν αφίσες προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης.

            Η καθηγήτρια

            Φωτοπούλου Βασιλική

          • Συμμετοχή του 1ου ΓΕΛ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

          • Στις 25 Νοεμβρίου 2023 το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις εν όψει της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Η φετινή θεματολογία αφορούσε τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας.

            Αρχικά πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με εκπρόσωπο από τη ΔΙΑΔΥΜΑ για ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα απόβλητα συσκευασίας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η eco friendly ομάδα ψώνιζε με σύνεση σκεπτόμενη το περιβάλλον και η non eco thinkers χωρίς «αναστολές». Μάζεψαν για 10 μέρες τις συσκευασίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κερδίζουμε περίπου 1Kg σκουπίδια (κυρίως πλαστικό),ανά άτομο αν ψωνίζουμε σκεπτόμενοι το περιβάλλον.

            Οι μαθητές έκαναν ζωγραφιές με συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μαθήτριες δημιούργησαν ένα βιντεάκι για τη μείωση της χρησιμοποίησης πλαστικών ποτηριών και μπουκαλιών νερού. Το βιντεάκι θα αποσταλεί στον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης). Η μαθήτρια της Β Λυκείου Μαρία Καβουρίδου επιμελήθηκε την αφίσα του σχολείου μας

             

            Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί :

            Καραπάτσιου Ευαγγελία

            Φωτοπούλου Βασιλική

            Ζαμπουνίδου Δάφνη

            Σολακίδου Πέττυ