• e-Εγγραφές

          • Προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2022-23

             

            Ενόψει της λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής των μαθητών/τριών στην Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη των Δημόσιων Ημερησίων ΓΕ.Λ. για το σχολικό έτος 2022-2023

             καλούνται οι Διευθυντές να έχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για να ενημερώσουν το ΠΣ myschool αντίστοιχα. Για τον σκοπό αυτό αποστέλλεται άμεσα στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών τους (Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου, Β΄ Λυκείου) το υπόδειγμα Υπεύθυνης Δήλωσης που επισυνάπτεται. Η συγκεκριμένη Υ.Δ. θα πρέπει να συμπληρωθεί και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εφόσον υπάρχουν, και εν συνεχεία και οι δύο Υ.Δ. να επιστραφούν στη σχολική μονάδα με κάθε πρόσφορο τρόπο. Επισημαίνεται ότι στις δύο Υ.Δ. θα πρέπει να ταυτίζεται η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

          • Επίσκεψη στο Μουσείο Βιολογίας στη Θεσσαλονίκη

          • Στα πλαίσια των μαθημάτων της Βιολογίας και της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές/τριες της Α΄Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, επισκέφτηκαν το Μουσείο του Ανθρώπινου Σώματος στη Θεσσαλονίκη, στις 04/05/2022.

            Πραγματοποιήθηκε από υπεύθυνο του Μουσείου ενημερωτική ξενάγηση κατά την οποία οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη μορφολογία ανατομία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η επίσκεψη συνέβαλε σημαντικά στην πληρέστερη προσέγγιση των στόχων των μαθημάτων της Βιολογία και Φυσική αγωγής.

            Οι συνοδοί καθηγητές/τριες.

          • Βιωματικό εργαστήρι "Παίρνω θέση και Ονειρεύομαι τον εαυτό μου σε μια υγιή σχέση».

          • Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα-Χτίζουμε υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα φύλα» του τμήματος Α1 του 1ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, υλοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, από την κ. Καλώτα Ελευθερία, Κοινωνιολόγο και Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης ''ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ'' και με 18 μαθητές/τριες της Α΄Λυκείου, βραχεία παρέμβαση με τίτλο: "Παίρνω θέση και Ονειρεύομαι τον εαυτό μου σε μια υγιή σχέση».

            Στο βιωματικό εργαστήρι οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν ελεύθερα τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα δύο φύλα, καθώς επίσης και τα μη υγιή, βίαια και κυριαρχικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης.  Στη συνέχεια, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές δυνάμεις τους και με συνοδοιπόρους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους μοιράστηκαν τα όνειρά τους για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό και την ισοτιμία. Στο τέλος του εργαστηρίου εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την επιθυμία να πραγματοποιηθούν παρόμοια βιωματικά εργαστήρια και στο μέλλον.

            Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Πρόληψης Κοζάνης ''ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ'' και ιδιαίτερα  την κ. Καλώτα Ελευθερία για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, την άψογη συνεργασία και την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να προσεγγίσουν ζητήματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.

             

            Ο Διευθυντής,                                                                                       Οι καθηγήτριες,

            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης                                                           Πάτσιου Αναστασία

                                                                                 Θεοδωρίδου Ουρανία

          • «Απόφοιτοι και επαγγελματικός προσανατολισμός»

          • «Απόφοιτοι και επαγγελματικός προσανατολισμός»

            Ένας από τους στόχους που τέθηκε την φετινή χρονιά ήταν η σύνδεση του σχολείου με τους αποφοίτους, με σκοπό μέσα από την επικοινωνία των μαθητών και μαθητριών μας μαζί τους να προκύψουν οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Σ αυτό το πλαίσιο, την  Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δράση «Απόφοιτοι και επαγγελματικός προσανατολισμός», κατά την οποία 25 μαθητές και οι μαθήτριες της Α και Β λυκείου, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ακολουθήσουν  σπουδές στον κλάδο Υγείας, συμμετείχαν στην ενδιαφέρουσα ενημέρωση – συζήτηση που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Real science. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, από τον απόφοιτο του 1ου ΓΕΛ κ. Δημήτρη Ράπτη, βιολόγο- βοτανικό, Υποψ. Διδάκτορα του ΑΠΘ, με τίτλο: «Ο ανθόσπαρτος βίος ενός βοτανικού», όπου ο ομιλητής  παρουσίασε τον τομέα σπουδών, τις εξειδικεύσεις,  τις επαγγελματικές προοπτικές και τις συναφείς διαφυγές  του βιολόγου, με εύληπτο και εμπεριστατωμένο τρόπο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν τις απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που έθεσαν και στην αξιολόγηση που ακολούθησε εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, ιδιαίτερα για την μεταδοτικότητα, την ευγένεια και την εύστοχη παρουσίαση, η οποία όπως ανέφεραν τους βοήθησε να βαθύτερα κατανοήσουν την επιστήμη της βιολογίας.

             

            Η υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης

            Αναστασία Πάτσιου, ΠΕ78

          • Δράση ευαισθητοποίησης για ΑΜΕΑ

          • Δράση ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία έκαναν χθες το μεσημέρι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, οι οποίοι σχημάτισαν με καπάκια την Ευρωπαϊκή σημαία λόγω και της ημέρας της Ευρώπης. Οι μαθητές, στη συνέχεια, δώρισαν περίπου 150 χιλ.  καπάκια, τα οποία είχαν συλλέξει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο σύλλογο ΑΜΕΑ Νομού Κοζάνης.

          • ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

          •  

            Στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης ΕΠΕΑΕΚ του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης λειτούργησε διαρκής έκθεση βιβλίου με θέματα:

            1. Εφηβεία, φιλία και συναισθήματα-η φιλία στη λογοτεχνία
            2. Διαφυλικές σχέσεις 

            Στόχος της έκθεσης ήταν  η ενημέρωση των μαθητών/τριών για τα θέματα που τους απασχολούν σε μεγάλο βαθμό, στη συγκεκριμένη ηλικία, παράλληλα με την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

             

            Υπεύθυνη της δράσης η κ. Ματιάκη

          • Σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους

          • Οι αφίσες δημιουργήθηκαν με κατάθεση απόψεων για το σεβασμό, με καταιγισμό ιδεών

            Η μαθήτρια  Κονταξή Ζέτα και ο μαθητής Χασιώτης Αναστάσης μορφοποίησαν τις απόψεις των  συμμαθητών/τριών τους.

            Οι δημιουργοί ανέφεραν πως ήταν πολύ ωραία εμπειρία, «κερδίσαμε, εκφραστήκαμε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, είδαμε και ακούσαμε τι πιστεύει ο καθένας/μια για το σεβασμό»

          • Διδακτική επίσκεψη στην Βιβλιοθήκη Κοζάνης

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

             

                       Τη Τρίτη 12 Απριλίου 2022 το Β1 τμήμα του σχολείου μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο νέο χώρο της Βιβλιοθήκης μας και παρακολούθησαν την παρουσίαση του υπεύθυνου διδάκτορα κ. Μυλωνά Δ. σχετικά με  την ιστορική εξέλιξή της. Σε κλίμα διάδρασης οι μαθητές/τριες διατύπωσαν ερωτήσεις , εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το ρόλο της βιβλιοθήκης στη σύγχρονη εποχή και άκουσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ιστορία της. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη και είδαν από κοντά παλαίτυπες εκδόσεις, χειρόγραφα και βιβλία που χρονολογούνται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να δουν την ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ, τον ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ, το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ, την Εφημερίδα των αδελφών Μαρκιδών Πούλιων (1797μ.Χ.) και μια από τις παλαιότερες εκδόσεις του Αριστοτέλη (11ος αι.). Ήταν μοναδική εμπειρία για τους μαθητές/τριες, καθώς η βιβλιοθήκη μας συνιστά ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.

             

            Οι καθηγητές/-τριες:                                                                     Ο Διεύθυντής

            Γκουρτζιούμη Θ.                                                                   Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

            Γιαννόπουλος Γ.

            Λάμπρου Αργ.

          • Διδακτική επίσκεψη στο ΑΠΘ

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

                       Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 το τμήμα της Γ’ Θεωρητικής Κατεύθυνσης του 1ου ΓΕ.Λ. Κοζάνης πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Λαογραφίας και στο Εκμαγείο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη του μεταπτυχιακού και διδακτορικού προγράμματος της σχολής και να παρακολουθήσουν μάθημα στα έδρανα του Β’ Αμφιθεάτρου. Τα παιδιά συνομίλησαν με τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους, διατύπωσαν τις απόψεις τους για το ρόλο της  παιδείας  και του μαθήματος της ιστορίας στη σημερινή εποχή και άκουσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις ενημερώσεις τους. Η διδακτική επίσκεψη  συνιστά άνοιγμα του Σχολείου στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Πολύτιμη αρωγός στην προσπάθειά μας υπήρξε η  κα. Δεληκάρη Αγγελική, την οποία ευχαριστούμε πολύ.

             

            Οι καθηγήτριες:                                                                    Ο Διευθυντής

            Γκουρτζιούμη Θ.                                                            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

            Λάμπρου Αργ.

          • Διδακτική επίσκεψη στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

          • Διδακτική επίσκεψη στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

            Μια αναδρομή στο Βυζαντινό παρελθόν της συμπρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 του σχολείου μας την Πέμπτη 14/4/2022 στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Ο πρωινός περίπατος ξεκίνησε από τα μεγαλοπρεπή κάστρα, τις φυλακές του Γεντί-Κουλέ, συνεχίστηκε στη Μονή Βλατάδων, στους ιερούς Ναούς του Όσιου Δαυίδ και του Νικόλαου του Ορφανού και ολοκληρώθηκε στο κέντρο της πόλης με τη μοναδική εμπειρία στο εσωτερικό της Ροτόντα. Επαγγελματίας ξεναγός έδινε πολλές πληροφορίες στα παιδιά που είδαν και γνώρισαν από κοντά σημαντικά Βυζαντινά μνημεία.

             

                                                                                                       Οι καθηγήτριες

                                                                                                        Πιτένη Στέλλα

                                                                                                       Σολακίδου Πέτυ

                                                                                                       Μάστορα Σοφία

          • Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων Μεσολόγγι Ναύπακτος Πάτρα "Τόποι του 21"

          •            Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Τόποι του 1821», είκοσι  τρεις  μαθητές/τριες  του τμήματος  Α3 του σχολείου μας , και δύο συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν το Μεσολόγγι, την Πάτρα και τη Ναύπακτο. Οι μαθητές/τριες  περπάτησαν στον  Κήπο των Ηρώων στη βόρεια πλευρά του Μεσολογγίου, στο χώρο του οποίου κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου. Με ενδιαφέρον και κατάνυξη  παρακολούθησαν τη δράση «Μέρα του αρχηγού» στις Εορτές Εξόδου 2022, στις οποίες τμήματα από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, μουσική από φιλαρμονικές απέτισαν φόρο τιμής στους αγωνιστές του Μεσολογγίου.

                            Η πομπή με πάνδημη συμμετοχή,  είχε ως αφετηρία το σπίτι του  Αθ. Ραζή-Κότσικα, σημαντική μορφή της πολιορκίας και της Εξόδου και οι κάτοικοι με αναμμένα κεριά  πορεύτηκαν έως τον κήπο των Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε  λιτή αναπαράσταση της δράσης του με συμβολική ανατίναξη. 

                          Στην Πάτρα επισκέφθηκαν την Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με την υπέροχη και  επιβλητική διακόσμηση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στο χώρο του οποίου υπήρχε και ενδιαφέρουσα έκθεση ραδιοφώνου. Επίσης επισκέφθηκαν το μοναδικό Οινοποιείο Αχαΐα Κλάους,  το Μουσείο του Θέρμου, το Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου και το Βενετσιάνικο κάστρο. 

            Η υπεύθυνη του προγράμματος                                                            Ο Διευθυντής

               Βλαχάβα Ευανθία                                                                 Δρ Καραφυλλίδης Απόστολος