• Ονειρα ψυχών

          • Την Τετάρτη 21/2 το σχολείο μας συμμετείχε στην παρουσίαση του περιοδικού των Λυκείων της Κοζάνης "΄Ονειρα ψυχών" στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.Το σχολείο μας εκπροσωπηθηκε από :

            Καλαϊτζή Νεκτάριο, Αμπελά Ελένη, Αλεξιάδου Μαρία Άννα, Μούτου Δήμητρα, Παναγιώτου Άρτεμη, Κεσκερίδου Κωνσταντίνα.

            Επίσης, η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Βόμβα Νικόλαο και την Αμπελά Ελένη της Α΄ τάξης και από τον Παρασκευά Σωτηρόπουλο της Γ΄ τάξης.

            Ήταν μια όμορφη εκδήλωση συνεργασίας και αισιοδοξίας,γιατί το μέλλον ανήκει στους νέους!

            Συνεχίζουμε με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη διάθεση για το επόμενο τεύχος.

            Ευχαριστούμε τον κ.Δελιοπουλο για τη συνεργασία και την όλη οργάνωση της εκδήλωσης.

            Εκ μέρους του σχολείου

            Σολακίδου Πέττυ.

          • Μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας

          • Στο πλαίσιο της μετάβασης των μαθητών από το Λύκειο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, οι μαθητές Γ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διαδικτυακά και να συνομιλήσουν με εθελοντές επιστήμονες και επαγγελματίες, μέσα από ειδικά διαμορφωμένη Πλατφόρμα Σχολικού επαγγελματικού  προσανατολισμού (R.E.A.L. Science). Σκοπός των δράσεων ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με Έλληνες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και με βάση τον κλάδο που τους ενδιαφέρει, να ενημερωθούν για τις σχετικές σπουδές, την έρευνα και τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις.

            Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και αφορούσε οι μαθητές του 2ου και 3ου πεδίου. Οι εθελοντές που συμμετείχαν ήταν οι: Κωνσταντίνος Ε Κακοσίμος,(Χημικό Μηχανικό-Ακαδημαϊκό, Associate Dean for Graduate Studies, Κατάρ),Κωνσταντίνος Βουτυράς (Φυσικός Εφαρμογών, Ολλανδία) και Όλγα Μπίσκου (Κυτταρική Βιολογία, Θεσ/ίκη).

            Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και αφορούσε τα παιδιά του  1ου και 4ου πεδίου. Οι εθελοντές που μίλησαν με τους μαθητές μας ήταν οι: Χρήστος Αφεντούλης (Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων, Θεσ/νίκη), Κατερίνα Μπομπολάκη (Τουριστικές επιχειρήσεις, Κρήτη) και Χαρά Τριανταφυλλίδου (Γλωσσολογία, Ηνωμένο Βασίλειο).

            Μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν, προβληματίστηκαν και εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και στο μέλλον.

            Υπεύθυνες καθηγήτριες: Θεοδωρίδου Ουρανία και Λάμπρου Αργυρούλα

             

          • Συνομιλώντας με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό

          • Το 1o Γε.λ. Κοζάνης συμμετείχε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού  «Παλιές και νέες χώρες» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι μαθήτριές μας,  Γκάντου Ελένη και Κεσκερίδου Κωνσταντίνα, εκπροσώπησαν το σχολείο στην εκδήλωση ως μέλη του λογοτεχνικού περιοδικού «Όνειρα Ψυχών» που εκδίδουν από κοινού το 1ο, το 2ο, το 3ο, το 4ο Γενικό  Λύκειο και το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης. Παράλληλα, ως μέλη των ομίλων Φιλαναγνωσίας και Κινηματογράφου του σχολείου μας έθεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον συγγραφέα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

            Ευχαριστούμε τις μαθήτριές μας, τον Διευθυντή  μας κ. Παππά Μιχάλη που μας στηρίζει και τον κ. Δελιόπουλο Γιώργο που υπήρξε ο εμπνευστής και ο ιθύνων νους του λογοτεχνικού περιοδικού «Όνειρα Ψυχών».

            Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Γκουρτζιούμη Θ. και Λάμπρου Αργ.

          • Συμμετοχή σε επιμορφωτική δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης

          • Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Κοζάνης με το Πυροσβεστικό Σώμα Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 1-2-2024 στο χώρο του σχολείου, επιμορφωτική δράση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα πυρασφάλειας.

            Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Ανθυποπυραργός,  ενημέρωσε τους μαθητές της Β Λυκείου, για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν για πρόληψη πυρκαγιάς ή φωτιάς στο σπίτι και τρόπο προφύλαξης σε περίπτωση εκδήλωσής της. Ακόμη, παρουσίασε τα είδη των πυροσβεστήρων, τον τρόπο χρήσης και συντήρησης τους, ενώ παράλληλα έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από πλημμύρες, σεισμούς και αυτοκινητιστικά ατυχήματα, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

            Υπεύθυνες καθηγήτριες: Λάμπρου Αργυρούλα και Θεοδωρίδου Ουρανία

          • Κλειστά τα σχολεία του Δήμου Κοζάνης τη Δευτέρα 22/01/2024

          • Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας, με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) και Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του Δήμου Κοζάνης.

            Τα μαθήματα του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης θα διεξαχθούν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

          • Φιλανθρωπική δράση του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

          • Με πρωτοβουλία των μαθητών του Β5 συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και παραδόθηκαν στο κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Κοζάνης.

            Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας κ.Τζουμερκιώτη Γρήγορη για όλες τις δράσεις και τις δομές πρόνοιας που λειτουργούν στο δήμο μας.Ξεναγηθηκαν στο μαγειρείο και στους ξενώνες φιλοξενίας αστέγων .

            Ήταν ένα μάθημα ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης .

            Ευχαριστούμε όλη τη μαθητική κοινότητα για την ανταπόκριση στο κάλεσμα μας.

            Καλές γιορτές, υγεία και αγάπη!

            Η υπεύθυνη καθηγήτρια

            Σολακιδου Π.

          • Δεξιότητες του 21ου αιώνα

          • Δέκα εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης παρακολούθησαν το σεμινάριο «Δεξιότητες του 21ου αιώνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές», που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ από τις 8 Μαΐου έως τις 15 Μαΐου 2023. Το σεμινάριο είχε στόχο να εξοικειώσει τους εκπαιδευτικούς με καινοτόμα εργαλεία και μεθοδολογίες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονη εκπαίδευσης.

            Το εξαήμερο σεμινάριο εμβάθυνε σε διάφορες πτυχές της εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των παραδοσιακών σχολικών προγραμμάτων και των αυξημένων απαιτήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν πρακτικούς τρόπους σύνδεσης θεωρητικών εννοιών με σενάρια πραγματικής ζωής και τρόπους μετατροπής της γνώσης σε ικανότητες που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα.

            Ένα από τα κυριότερα σημεία του μαθήματος ήταν η έμφαση που δόθηκε σε ποικίλες μεθόδους διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης βάσει εργασιών, της μάθησης βάσει έργου και της ανεστραμμένης τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πρακτικές δραστηριότητες για να σχεδιάσουν μαθήματα που ενισχύουν τις κριτικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απέκτησαν χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση της προόδου των μαθητών μέσω της χρήσης ρουμπρικών.

            Η πρακτική προσέγγιση του μαθήματος είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εξατομικευμένων σχεδίων μαθήματος και δραστηριοτήτων που στοχεύουν να κάνουν τα θέματα πιο σχετικά, ουσιαστικά και εφαρμόσιμα στη ζωή και τη μελλοντική σταδιοδρομία των μαθητών. Τα μαθησιακά αποτελέσματα επεκτάθηκαν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων, στη βελτίωση της κατανόησης των μαθητών της συνάφειας του θέματος και στη δημιουργία μαθημάτων που εξισορροπούν το περιεχόμενο με τις δεξιότητες.

            Επιπλέον, ως μέρος των εξωτερικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τους Κήπους του Keukenhof, εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους και προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση.

            Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου βραχυπρόθεσμου σχεδίου Erasmus+ μαθησιακής κινητικότητας ατόμων Βασικής Δράσης 1 (KA1) με τίτλο «Νέες Τεχνικές Μάθησης» και κωδικό σχεδίου 2022-1-EL01-KA122-SCH-000069464

             

            #ErasmusPlusIKY, #ErasmusPlusGreece, #ErasmusPlus, #ΣυνεχίζουμεErasmus

          • Νευροεκπαίδεση: Κατανοώντας πώς μαθαίνουν οι μαθητές

          • Δέκα εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν το σεμινάριο «Νευροεκπαίδευση: Κατανοώντας πώς μαθαίνουν οι μαθητές» που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου, από τις 20 Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου 2023, με σκοπό να διερευνήσει την πολυπλοκότητα του εφηβικού εγκεφάλου και να ενσωματώσει στρατηγικές διδασκαλίας την τάξη βασισμένες στη νευροεπιστήμη.

            Το σεμινάριο που διήρκησε έξι ημέρες, παρείχε στους συμμετέχοντες μια βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές, βασισμένη σε δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα και πρακτικούς πειραματισμούς.

            Η εστίαση ήταν στην ενσωμάτωση στρατηγικών νευροεκπαίδευσης για την ενίσχυση της μάθησης των εφήβων, τη δημιουργία μακροπρόθεσμης μνήμης και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού κάθε μαθητή.

            Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τη βιωματική μάθηση, εξερευνώντας στρατηγικές που αντικατοπτρίζουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα στη νευροεπιστήμη και αποκτώντας γνώσεις για τις εσωτερικές λειτουργίες του εφηβικού εγκεφάλου.

            Επιπλέον, ως μέρος των εξωτερικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο πρόγραμμα, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εξερευνήσουν τα ιστορικά ορόσημα της Γάνδης, όπως το Πολύπτυχο της Γάνδης, το Κάστρο των Κόμηδων και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Αυτές οι εμπειρίες εμπλούτισαν περαιτέρω την κατανόηση και την εκτίμησή τους για το πολιτιστικό πλαίσιο που περιβάλλει την εκπαίδευση

            Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου βραχυπρόθεσμου σχεδίου Erasmus+ μαθησιακής κινητικότητας ατόμων Βασικής Δράσης 1 (KA1) με τίτλο «Νέες Τεχνικές Μάθησης» και κωδικό σχεδίου 2022-1-EL01-KA122-SCH-000069464

            #ErasmusPlusIKY, #ErasmusPlusGreece, #ErasmusPlus, #ΣυνεχίζουμεErasmus

          • Ενημέρωση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ από το ΚΕΘΕΑ και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δ. Μακεδονίας

          • Τη Δευτέρα 11/12/20123 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης ενημερωτική δράση στους μαθητές της Α΄ Τάξης του σχολείου από το ΚΕΘΕΑ και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες.

            Προηγήθηκε η παρουσίαση των  κοινωνικών  λειτουργών – θεραπευτριών στην Κινητή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Σιδημοπούλου Σοφίας και Λούσιου Ελένης με θέμα «Εξαρτήσεις: Μύθοι και πραγματικότητες, τα στάδια της εξάρτησης».

            Στη συνέχεια οι Υπαστυνόμοι Μαρινίδης, Καλαϊτζίδης  και Τσεπραηλίδης ενημέρωσαν τους μαθητές για τις συνέπειες της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην υγεία, την οικονομική κατάσταση και στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις των χρηστών.

            Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης των εθισμών αποτελεί προτεραιότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας

          • Τοπικός Διαγωνισμός Πειραμάτων Θετικών Επιστημών

          • Τρείς ομάδες μαθητών του σχολείου μας συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό πειραμάτων (ΕΟΑS) που υλοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Κοζάνης το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023.

            Συγχαρητήρια στους μαθητές για το ζήλο που έδειξαν και για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό και στους καθηγητές που τους προετοίμασαν και τους συνόδευσαν.

             

            Η Υπεύθυνη εκπαιδευτικός

            Καραπάτσιου Ευαγγελία

            ΠΕ0402 Χημικός