• Δράση ευαισθητοποίησης για ΑΜΕΑ

          • Δράση ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία έκαναν χθες το μεσημέρι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, οι οποίοι σχημάτισαν με καπάκια την Ευρωπαϊκή σημαία λόγω και της ημέρας της Ευρώπης. Οι μαθητές, στη συνέχεια, δώρισαν περίπου 150 χιλ.  καπάκια, τα οποία είχαν συλλέξει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο σύλλογο ΑΜΕΑ Νομού Κοζάνης.

          • ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

          •  

            Στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης ΕΠΕΑΕΚ του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης λειτούργησε διαρκής έκθεση βιβλίου με θέματα:

            1. Εφηβεία, φιλία και συναισθήματα-η φιλία στη λογοτεχνία
            2. Διαφυλικές σχέσεις 

            Στόχος της έκθεσης ήταν  η ενημέρωση των μαθητών/τριών για τα θέματα που τους απασχολούν σε μεγάλο βαθμό, στη συγκεκριμένη ηλικία, παράλληλα με την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

             

            Υπεύθυνη της δράσης η κ. Ματιάκη

          • Σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους

          • Οι αφίσες δημιουργήθηκαν με κατάθεση απόψεων για το σεβασμό, με καταιγισμό ιδεών

            Η μαθήτρια  Κονταξή Ζέτα και ο μαθητής Χασιώτης Αναστάσης μορφοποίησαν τις απόψεις των  συμμαθητών/τριών τους.

            Οι δημιουργοί ανέφεραν πως ήταν πολύ ωραία εμπειρία, «κερδίσαμε, εκφραστήκαμε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, είδαμε και ακούσαμε τι πιστεύει ο καθένας/μια για το σεβασμό»

          • Διδακτική επίσκεψη στην Βιβλιοθήκη Κοζάνης

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

             

                       Τη Τρίτη 12 Απριλίου 2022 το Β1 τμήμα του σχολείου μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο νέο χώρο της Βιβλιοθήκης μας και παρακολούθησαν την παρουσίαση του υπεύθυνου διδάκτορα κ. Μυλωνά Δ. σχετικά με  την ιστορική εξέλιξή της. Σε κλίμα διάδρασης οι μαθητές/τριες διατύπωσαν ερωτήσεις , εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το ρόλο της βιβλιοθήκης στη σύγχρονη εποχή και άκουσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ιστορία της. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη και είδαν από κοντά παλαίτυπες εκδόσεις, χειρόγραφα και βιβλία που χρονολογούνται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να δουν την ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ, τον ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ, το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ, την Εφημερίδα των αδελφών Μαρκιδών Πούλιων (1797μ.Χ.) και μια από τις παλαιότερες εκδόσεις του Αριστοτέλη (11ος αι.). Ήταν μοναδική εμπειρία για τους μαθητές/τριες, καθώς η βιβλιοθήκη μας συνιστά ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.

             

            Οι καθηγητές/-τριες:                                                                     Ο Διεύθυντής

            Γκουρτζιούμη Θ.                                                                   Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

            Γιαννόπουλος Γ.

            Λάμπρου Αργ.

          • Διδακτική επίσκεψη στο ΑΠΘ

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

                       Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 το τμήμα της Γ’ Θεωρητικής Κατεύθυνσης του 1ου ΓΕ.Λ. Κοζάνης πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Λαογραφίας και στο Εκμαγείο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη του μεταπτυχιακού και διδακτορικού προγράμματος της σχολής και να παρακολουθήσουν μάθημα στα έδρανα του Β’ Αμφιθεάτρου. Τα παιδιά συνομίλησαν με τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους, διατύπωσαν τις απόψεις τους για το ρόλο της  παιδείας  και του μαθήματος της ιστορίας στη σημερινή εποχή και άκουσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις ενημερώσεις τους. Η διδακτική επίσκεψη  συνιστά άνοιγμα του Σχολείου στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Πολύτιμη αρωγός στην προσπάθειά μας υπήρξε η  κα. Δεληκάρη Αγγελική, την οποία ευχαριστούμε πολύ.

             

            Οι καθηγήτριες:                                                                    Ο Διευθυντής

            Γκουρτζιούμη Θ.                                                            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

            Λάμπρου Αργ.

          • Διδακτική επίσκεψη στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

          • Διδακτική επίσκεψη στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

            Μια αναδρομή στο Βυζαντινό παρελθόν της συμπρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 του σχολείου μας την Πέμπτη 14/4/2022 στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Ο πρωινός περίπατος ξεκίνησε από τα μεγαλοπρεπή κάστρα, τις φυλακές του Γεντί-Κουλέ, συνεχίστηκε στη Μονή Βλατάδων, στους ιερούς Ναούς του Όσιου Δαυίδ και του Νικόλαου του Ορφανού και ολοκληρώθηκε στο κέντρο της πόλης με τη μοναδική εμπειρία στο εσωτερικό της Ροτόντα. Επαγγελματίας ξεναγός έδινε πολλές πληροφορίες στα παιδιά που είδαν και γνώρισαν από κοντά σημαντικά Βυζαντινά μνημεία.

             

                                                                                                       Οι καθηγήτριες

                                                                                                        Πιτένη Στέλλα

                                                                                                       Σολακίδου Πέτυ

                                                                                                       Μάστορα Σοφία

          • Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων Μεσολόγγι Ναύπακτος Πάτρα "Τόποι του 21"

          •            Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Τόποι του 1821», είκοσι  τρεις  μαθητές/τριες  του τμήματος  Α3 του σχολείου μας , και δύο συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν το Μεσολόγγι, την Πάτρα και τη Ναύπακτο. Οι μαθητές/τριες  περπάτησαν στον  Κήπο των Ηρώων στη βόρεια πλευρά του Μεσολογγίου, στο χώρο του οποίου κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου. Με ενδιαφέρον και κατάνυξη  παρακολούθησαν τη δράση «Μέρα του αρχηγού» στις Εορτές Εξόδου 2022, στις οποίες τμήματα από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, μουσική από φιλαρμονικές απέτισαν φόρο τιμής στους αγωνιστές του Μεσολογγίου.

                            Η πομπή με πάνδημη συμμετοχή,  είχε ως αφετηρία το σπίτι του  Αθ. Ραζή-Κότσικα, σημαντική μορφή της πολιορκίας και της Εξόδου και οι κάτοικοι με αναμμένα κεριά  πορεύτηκαν έως τον κήπο των Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε  λιτή αναπαράσταση της δράσης του με συμβολική ανατίναξη. 

                          Στην Πάτρα επισκέφθηκαν την Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με την υπέροχη και  επιβλητική διακόσμηση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στο χώρο του οποίου υπήρχε και ενδιαφέρουσα έκθεση ραδιοφώνου. Επίσης επισκέφθηκαν το μοναδικό Οινοποιείο Αχαΐα Κλάους,  το Μουσείο του Θέρμου, το Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου και το Βενετσιάνικο κάστρο. 

            Η υπεύθυνη του προγράμματος                                                            Ο Διευθυντής

               Βλαχάβα Ευανθία                                                                 Δρ Καραφυλλίδης Απόστολος                                 

          • Επίσκεψη στην Κιβωτό του κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων

          • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

            Μία άλλου είδους εμπειρία, όχι απλώς εκπαιδευτική, αλλά εμπειρία ζωής είχαν οι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα <<Σχολικοί  Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου>> του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης με την επίσκεψή τους στην Κιβωτό του Κόσμου, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων τη Δευτέρα 4/4/ 2022.

             Είχε προηγηθεί ενημέρωση των μαθητών του σχολείου και συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και ένα χρηματικό ποσό που παραδόθηκε στους υπευθύνους για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του.

            Στη συγκέντρωση τροφίμων συνέδραμε και το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ και η εταιρεία 3 ΑΛΦΑ

            Η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν 20 αγόρια, τα οποία απομακρύνθηκαν από το ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον τους, έγινε από την κοινωνική λειτουργό κ. Κάστια Αγγελική με μεγάλη χαρά και προθυμία. Πήραμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την οργάνωση και τη λειτουργία της δομής, παρακολουθώντας τις δράσεις της από το ξεκίνημα έως σήμερα και είδαμε από κοντά τις ευκαιρίες που παρέχονται στα παιδιά στο τυροκομείο, στο μελισσοκομείο και στην κτηνοτροφική μονάδα, με την καθοδήγηση των εθελοντών επαγγελματιών της περιοχής.

            Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, υπήρξε η στιγμή της επικοινωνίας μας με τον πατέρα Αντώνιο, τον εμπνευστή και δημιουργό αυτού του εξαιρετικού φιλανθρωπικού οργανισμού, που δέχθηκε μία σειρά από ερωτήσεις από τους Junior Αmbassadors για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Κιβωτό του Κόσμου, το καταφύγιο για τις αδύναμες μητέρες και τα παραμελημένα παιδιά ανεξάρτητα από την  καταγωγή τους, το χρώμα, την εθνικότητα ή την θρησκεία τους.

             Καταγοητευμένοι μαθητές και καθηγητές άκουσαν με προσοχή και ενθουσιασμό το λόγο με τα πολλαπλά μηνύματα του πατρός Αντωνίου, που τιμά την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας και φαντάζει περισσότερο επίκαιρος από ποτέ: σεβασμός στην αξιοπρέπειά, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης προς όλους,  γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε έχεις μόνο όταν δίνεις.

            Ο Διευθυντής                        Η ομάδα των καθηγητών του προγράμματος

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

          •   Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 το Α5 τμήμα του σχολείου μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο νέο χώρο της Βιβλιοθήκης μας και παρακολούθησαν την παρουσίαση του υπεύθυνου διδάκτορα κ. Μυλωνά Δ. σχετικά με  την ιστορική εξέλιξή της . Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη και είδαν από κοντά παλαίτυπες εκδόσεις, χειρόγραφα και βιβλία που χρονολογούνται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να δουν την ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ, τον ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ και μια από τις παλαιότερες εκδόσεις του Αριστοτέλη (11ος αι.). Ήταν μοναδική εμπειρία για τους μαθητές/τριες, καθώς η βιβλιοθήκη μας συνιστά ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.

             

                  Ο Διευθυντής                                                                                                  Οι καθηγήτριες:

            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης                                                                                 Γκουρτζιούμη Θ.

                                                                                                                                             Λάμπρου Αργ.

          • Εκφοβισμός; Μαζί θα βρούμε λύση

          • Σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΚΜΟΠ - Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με θέμα "Εκφοβισμός; Μαζί θα βρούμε λύση" στις 07.12.2021, σας ενημερώνουμε ότι πλέον είναι έτοιμο το υλικό που επιθυμούμε να διαμοιραστούμε μαζί σας. Συγκεκριμένα, επισυνάπτονται τα παρακάτω αρχεία:

             

            1. Μεθοδολογία ανάπτυξης εκπαιδευτικών παιχνιδιών

            2. Οδηγός και δοκιμαστικά σενάρια για εκπαιδευτικούς πάνω στη μεθοδολογία των εκπαιδευτικών παιχνιδιών

            3. Live Without Bullying.com - Σύντομη περιγραφή της πλατφόρμας

             

            H ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται με το ΚΜΟΠ - Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο "Games for Tolerance" και στόχο αφενός την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και γονέων ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό και αφετέρου την ανάπτυξη ικανοτήτων στους ίδιους τους μαθητές, ώστε να  κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το θέμα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητές τους. Η καινοτόμος προσέγγιση του προγράμματος έγκειται στην παιχνιδοποίηση της μάθησης και τη μέθοδο της παιχνιδοποίησης με τη χρησιμοποίηση εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

            https://www.facebook.com/TGamesproject

            https://dmaked.pde.sch.gr/index.php/2018-07-13-06-26-24/t-games

            https://www.kmop.gr/el/projects-vf/t-games/

             

            Επίσης, στην παρακάτω σελίδα της πλατφόρμας Live Without Bullying Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, να επικοινωνήσετε με συμβούλους που προσφέρουν εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και να παίξετε το νέο διαδικτυακό παιχνίδι "Γίνε πρεσβευτής κατά του εκφοβισμού!"

            https://livewithoutbullying.com/

             

            Παρακαλείστε να προωθήσετε το μήνυμα στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της σχολικής σας μονάδας.

            Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.  

             

            Με εκτίμηση,

             

            Ευαγγελία Τριανταφύλλου

            Υπεύθυνη Προώθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας

            τηλ. 2461021161

            e-mail: dmedu@sch.gr

             

            Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

            Μακρυγιάννη 5

            50132 Κοζάνη

            https://dmaked.pde.sch.gr/

          • Τεχνητή Νοημοσύνη

          • https://www.youtube.com/watch?v=lD2WGPTq6K8Στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" οι σχολικοί πρέσβεις του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης ασχολήθηκαν με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

            Συζήτησαν διαδικτυακά με την διακεκριμένη κοζανίτισσα επιστήμονα Dr. Φωτεινή Αγραφιώτη, εφευρέτη του βραχιολιού Nymi, Διευθύντρια Επιστημών της Royal Bank of Canada.

            Η Φ. Αγραφιώτη με απλότητα ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Τη συζήτηση πλαισίωσε και η κα. Βιργινία Αυγουστινάκη, υπεύθυνη δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρηματικών Προγραμματων Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

            Παρακολουθήστε τη συζήτηση και τις συμβουλές της κα. Αγραφιώτη προς τους μαθητές και τις μαθήτριες στο youtube του σχολείου μας.

            Κανάλι Youtube

          • Διδακτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και Τελλόγλειο Ιδρυμα

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

                       Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 τα τμήματα Β1 και Β3 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων (Βυζαντινή Ιστορία και Φιλοσοφία). Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στην έκθεση του Γιαννούλη Χαλεπά «Δούναι και Λαβείν». Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η βιωματική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και η γνωριμία των μαθητών/τριών με ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της χώρας. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο ενός διακεκριμένου  γλύπτη της νεότερης Ελλάδας, του Γιαννούλη Χαλεπά.

                       

                           Ο Διευθυντής                                                                             Οι καθηγητές:

              Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης                                                                    Γαζής Απ.

                                                                                                                                Γκουρτζιούμη Θ.

                                                                                                                                 Λάμπρου Αργ.

          • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

          • Συγχαίρουμε τις μαθήτριες Κονταξή Γεωργία- Δέσποινα και την Μπιμπίρη Μελίνα για τη συμμετοχή τους στους διαδικτυακούς αγώνες λόγου του Ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.

            Η Μπιμπίρη Μελίνα συμμετείχε στην εκφραστική ανάγνωση και η Κονταξή Γεωργία- Δέσποινα στον αυθόρμητο λόγο.

            Ως κριτές στους αγώνες  συμμετείχαν οι καθηγήτριες Βλαχάβα Ευανθία και Θεοδωρίδου Ουρανία

          • Επίσκεψη στο αρχοντικό Βούρκα στην Κοζάνη

          • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΡ. ΒΟΥΡΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

                         Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 το τμήμα Β4 του Σχολείου μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο αρχοντικό του Γρ. Βούρκα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης στο πλαίσιο των φιλολογικών μαθημάτων. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η βιωματική μάθηση και η ενσυναίσθηση των μαθητών /τριών σε θέματα  Ιστορίας της πόλης μας. Αρχικά , οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο συγκεκριμένο αρχοντικό  και, στη συνέχεια , επισκέφτηκαν και άλλα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης μας όπως το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, το Καμπαναριό και το Δημαρχείο της πόλης μας.

                        Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά δίαυλο επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική κοινότητα και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δεσμών με αυτήν.

             

            Ο Διευθυντής                                                                                                                                Οι καθηγητές:

            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης                                                                                                     Γκουρτζιούμη Θ.

            Λάμπρου Αργ.

            Μώκος Σπ.

          • Επίσκεψη στα Ιωάννινα Δωδώνη

          • Την Πέμπτη 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η  διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β2- Β4 στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στα Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η βιωματική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και η γνωριμία των μαθητών/τριών με κέντρα του ελληνισμού που διαδραμάτισαν διαχρονικό ρόλο στην ιστορική μας εξέλιξη .

             

             

                                                                                                                         Οι καθηγήτριες:

                                                                                                                          Γκουρτζιούμη Θ.

                                                                                                                          Λάμπρου Αργ.

            Ο Διευθυντής

            Καραφυλλίδης Απ.

          • To Πείραμα του Ερατοσθένη

          • 1ο ΓΕ.Λ. Κοζάνης

            Δράση: Το πείραμα του Ερατοσθένη

            Συντονιστές: Βόμβας Α., Γιαννάκης Ζ., Μώκος Σ., Πιτένη Σ.

             

            Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

            Η δράση υλοποιήθηκε σε τρεις (3) διδακτικές ώρες και συμμετείχε το σύνολο των μαθητών/ριών της Β' τάξης. Προηγήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες του πειράματος. Παρουσιάστηκε το ιστορικό πείραμα και προβλήθηκαν σχετικά βίντεο. Υπολογίστηκε, με το Stellarium, η ακριβής ώρα (12:40) μέτρησης της σκιάς και έγινε επίδειξη του Google Earth, με το οποίο βρέθηκαν οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου και η απόστασή του από τον ισημερινό.

             

            Ενενήντα οχτώ (98) μαθητές της Β' τάξης του σχολείου μας, χωρισμένοι σε 20 ομάδες, επανέλαβαν τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς του μεγάλου επιστήμονα. Ο μέσος όρος των μετρήσεών τους για την ακτίνα της Γης ήταν 6.397 χιλιόμετρα, μόλις 26 χιλιόμετρα περισσότερο (απόκλιση 0,4%) από τη μέση ακτίνα της Γης που είναι 6.371 χιλιόμετρα!

            🙌Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους και τους συγχαίρουμε για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

             

            Τέλος, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Διευθυντή του σχολείου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

          • Επίσκεψη στην Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη

          • Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

            Το 2022 έχει ανακηρυχθεί έτος Μικρασιατικής Μνήμης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν μέσα από φωτογραφίες στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη αλλά και στη Σμύρνη της καταστροφής. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ποντιακού Ελληνισμού από τον κ.Χριστοδουλου Κ.μελος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

            Η απόκτηση ιστορικής γνώσης είναι απαραίτητη, γιατί λαός που ξέχνα το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το επαναλάβει.

             Ευχαριστούμε το Σύλλογο Μικρασιατών για τη ζεστή φιλοξενία και τα αναμνηστικά μαγνητάκια που έδωσαν ως ένα μικρό ενθύμιο στους μαθητές και μαθήτριες. 

             

            Ο Διευθυντής

            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

             

            Η υπεύθυνη Καθηγήτρια

            Σολακίδου Παναγιώτα