• Επίσκεψη στην ΤΜΔΑ, ΚΔΑΥ, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ

          • Ένα νέο άλμπουμ Επίσκεψη στην ΤΜΔΑ, ΚΔΑΥ, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ έχει προστεθεί στην Συλλογή φωτογραφιών

            Επίσκεψη στην Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κοζάνης (ΤΜΔΑ), το Περιφερειακό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τη μονάδα Μηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

            Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης η ομάδα και οι εθελοντές του προγράμματος ¨Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’’ European Parliament Ambassador School Programme (European Parliament, Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα1ου ΓΕΛ Κοζάνης επισκέφθηκαν την Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κοζάνης (ΤΜΔΑ), το Περιφερειακό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τη μονάδα Μηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

             

            Ακολουθώντας την πορεία που παίρνουν τα σκουπίδια μετά τον κάδο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

             

            Ευχαριστούμε θερμά την Περιβαλλοντολόγο  και εκπρόσωπο της Διάδυμα – Diadyma κ.Ευγενία Καραπάτσιου τόσο για την οργάνωση των επισκέψεων  όσο και για την ξενάγηση σε αυτούς τους σταθμούς καθώς και τους  υπευθύνους  των ΤΜΔΑ Κοζάνης/ΚΔΑΥ νοτίου πεδίου/ΜΕΑ-ΕΠΑΔΥΜ  και ΧΥΤΥ Κοζάνης για την ενημέρωση, ξενάγηση και  θερμή υποδοχή που μας επεφύλασσαν.

             

             

            Ο Διευθυντής

            Η ομάδα των καθηγητών του προγράμματος

          • Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών - PISA

          • Αγαπητοί μαθητές,


                 Το σχολείο μας έχει έχετε επιλεγεί να συμμετάσχει στο Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών – το Πρόγραμμα που είναι περισσότερο γνωστό ως PISA (Programme for International Student Assessment). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική έρευνα παγκοσμίως, που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από 90 χώρες και που υλοποιείται από διεθνή ερευνητικά ιδρύματα (PISA Consortium) υπό την οργάνωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και τη συνεργασία των συμμετεχουσών στην Έρευνα χωρών.

                 Η έρευνα σκοπεύει να καταδείξει τι μπορούν να καταφέρουν οι 15χρονοι μαθητές στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά, στην Κατανόηση Κειμένου και στη Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος.

                 Σε αυτήν την Έρευνα δεν επιλέγονται να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές κάθε χώρας, αλλά μερικοί από αυτούς, σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα. Από το σχολείο μας έχουν κληρωθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, 35 μαθητές της Α’ Λυκείου.

                 Πιστεύουμε ότι είμαστε τυχεροί που το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα PISA, διότι εσείς, οι μαθητές, θα αποκομίσετε μια πολύτιμη εμπειρία, παίρνοντας μέρος σε μια σημαντική διεθνή έρευνα. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, για να εκπροσωπήσετε επάξια τον εαυτό σας, τους συνομηλίκους σας αλλά και τη χώρα μας.

                    Oλοκληρώθηκε στο σχολείο μας η διεξαγωγή των  εξετάσεων του Διεθνούς Προγράμματος PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment). Η διενέργεια του διαγωνισμού υλοποιήθηκε ηλεκτρονικά στο εργαστήριο πληροφορικής της σχολικής μονάδας σε δύο φάσεις, η πρώτη την Τρίτη 29 Μαρτίου και η δεύτερη την Πέμπτη 7 Απριλίου. Συμμετείχαν 35 μαθητές της Α΄ Λυκείου οι οποίοι κληρώθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η συνολική διαδικασία κύλησε απρόσκοπτα ενώ οι επιλεγμένοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μια πολύτιμη εμπειρία καθώς,  μέσω της διεθνούς αυτής έρευνας που αξιολογεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά, στις Φυσικές Επιστήμες και στην Κατανόηση Κειμένου, αντιμετώπισαν θέματα που προσιδιάζουν στα εκπαιδευτικά μοντέλα σύγχρονα δομημένων χωρών ενεργοποιώντας την κριτική και αναλυτική τους σκέψη. Το σύνολο των μαθητών ανταποκρίθηκε με προθυμία και επέδειξε χαρακτηριστική υπευθυνότητα έχοντας την πεποίθηση ότι εκπροσωπούν τη χώρα μας.

             

            Οι συντονιστές

            Απόστολος Γαζής

            Θεοδώρα Γκουρτζιούμη

                                                                                                                                                            Ο Διευθυντής

            Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

          • Συγχαρητήριο μήνυμα

          • Συγχαρητήρια για την επιτυχία της μαθήτριας Μπασιά Νικολέτα η οποία συμμετείχε στο 1ο Τεχνικό προκριματικό πρωτάθλημα Poomsae στη Θεσσαλονίκη κατακτώντας την 1η Θέση.

            Συγχαρητήρια και στους μαθητές Ζηκοπούλου Ειρήνη και Γεροντίδη Χρήστο που συμμετείχαν στο 1ο Αγωνιστικό Πρωτάθλημα Taekwondo κατακτώντας την 3η Θέση στην κατηγορία τους.

            Τους ευχόμαστε ολόψυχα πάντα επιτυχίες στην ζωή τους.

            Ο Διευθυντής                                                                                                  Ο Σύλλογος Διδασκόντων

          • Επίσκεψη ενημέρωση Περιφερειάρχη

          • Ένα νέο άλμπουμ Επίσκεψη ενημέρωση Περιφερειάρχη έχει προστεθεί στην Συλλογή φωτογραφιών

            Και το ταξίδι συνεχίζεται...

            αυτή τη φορά το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης είναι μαζί με European Parliament Ambassador School Programme και Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Γεώργιο και την Αντιπεριφερειάρχη Πράσινου Μετασχηματισμού Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, Ευφροσύνη Ντιό.

            Μάθαμε για τις προτάσεις και τις αλλαγές που ενέκριναν το European Parliament για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

            Μάθαμε πως το European Parliament έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα το μπλε, το πράσινο και το γκρι υδρογόνο.

            Μάθαμε πως το White Dragon είναι πλέον στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

            Συνειδητοποιήσαμε, -σκεφτόμενοι και τη συζήτηση που είχαμε πριν λίγες μέρες με τον δήμαρχο Κοζάνης κ. Μαλουτα Λ. και τον υπεύθυνο κ. Φαλλα Ι. της Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia- πως η πρόσκληση είναι προ των πυλών όχι μόνο για μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη Κοζάνη, αλλά για μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

            Και τέλος, πόσο αισιόδοξα ακούστηκαν στα αυτιά των μαθητών μας τα λόγια της αντιπεριφερειάρχη κα. Ντιό:

            "-Εγώ δεν είχα κίνητρα για να γυρίσω στον τόπο μου, εσείς όμως θα έχετε!"

            Οι μαθητές μας αποδείχτηκαν πολύ καλοί συνομιλητές με άποψη, με κρίση, με γνώση. Έθεσαν ερωτήσεις, πήραν απαντήσεις, προβληματίστηκαν και κυρίως συνειδητοποίησαν πως πρέπει να βγουν από τα στενά όρια της πόλης, να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν να γίνουν πολίτες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου...

            και για αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το πρόγραμμα European Parliament Ambassador School Programme που προωθεί το European Parliament

          • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

          • Ένα νέο άλμπουμ 1ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ έχει προστεθεί στην Συλλογή φωτογραφιών

            «Είμαι, γιατί είμαστε: Συνδεδεμένοι ζούμε, εξελισσόμαστε, φτιάχνουμε λειτουργικές σχέσεις στη σχολική μας κοινότητα»

             1ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ:  ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

             

                 Στο πλαίσιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης υλοποιήθηκε  την Πέμπτη 3  Φεβρουαρίου 2022 στη βιβλιοθήκη  του 1ου Γενικού  Λυκείου Κοζάνης, από την κ.  Καλώτα Ελευθερία, Κοινωνιολόγο/ Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ,  βιωματικό σεμινάριο με τίτλο

                      «Είμαι, γιατί είμαστε:  Συνδεδεμένοι ζούμε, εξελισσόμαστε, φτιάχνουμε λειτουργικές σχέσεις στη  σχολική μας κοινότητα»  

               Στο σεμινάριο/εργαστήριο  ενδυνάμωσης οι εκπαιδευτικοί ανακαλύψουμε τρόπους φροντίδας και υποστήριξης και μοιραστήκαμε αγωνίες και  ανησυχίες  που αντιμετωπίζουμε στο σχολικό περιβάλλον γενικά αλλά και σε συνθήκες πανδημίας. Κοινή διαπίστωση όλων πως  ο ρόλος μας είναι σημαντικός  και οι ενέργειες  και το ενδιαφέρον μας στηρίζουν τους μαθητές/τριές μας. Θεωρούμε πως παρόμοιες επιμορφώσεις και εργαστήρια συμβάλλουν στην ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και  στη διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας στη σχολική κοινότητα.

                Ευχαριστούμε την κ. Καλώτα Ελευθερία για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετέχουμε στην εξαιρετική αυτή εμπειρία.

                                                                                                           Ο Διευθυντής     

          • «Κι αν ήσουν εσύ;»

          • Συμμετοχή στο μαθητικό Φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;»

            Το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης είναι ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, το οποίο υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

            Ειδικότερα, κατά το σχολικό έτος 2020-21, παρόλο που ήταν ένα δύσκολο έτος εξαιτίας της πανδημίας, το σχολείο συμμετείχε στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ των σχολείων, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή 78 μαθητών και μαθητριών και οποίο παρακολούθησαν σχολεία από όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τις ομαδικές δημιουργίες τους,  οι οποίες αναφέρονταν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων κατά την περίοδο της καραντίνας.

            Με τη συμμετοχή τους κατέδειξαν την αναγκαιότητα του σεβασμού και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην σημερινή συγκυρία, καθώς και την αλληλεγγύη τους προς στους ανθρώπους που διώκονται από την πατρίδα τους.

            Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός Αναστασία Πάτσιου, ΠΕ 78.

          • ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

          • Στα πλαίσια της ημέρας Ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, στις 08/02/2022, πραγματοποιήθηκε σε πέντε τμήματα του Σχολείου μας, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαδικτυακή ενημέρωση σχετικά με επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές

          • Σχολικοί πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχ.ετος 2021-22

          • Ένα νέο άλμπουμ Σχολικοί πρεσβεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχ.ετος 2021-22 έχει προστεθεί στην Συλλογή φωτογραφιών

            Ενημέρωση στα πλαίσια του Kozani 2030 Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia

            Μια ομάδα συναδέλφων του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης Πέττυ Σολακίδου, Δημήτρης Δαλαγιώργος, Δάφνη Ζαμπουνίδου, Βόμβας Αναστάσιος, Ευαγγελή Καραπάτσιου, Σοφία Μάστορα, Θεοδωρίδου Ουρανία, μαζί με μια ομάδα μαθητών συμμετέχουμε στο European Parliament Ambassador School Programme.

            Στο πλαίσιο του προγράμματος συναντηθήκαμε με δήμαρχο Κοζάνης κ.Μαλουτα Λάζαρο, Δήμος Κοζάνης, με Kozani 2030, με Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia κ.Φαλλα Ι.Τους ευχαριστούμε για την προθυμία, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας και την εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές του προγράμματος.

             

            Επειδή θέλουμε το σχολείο μας να είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία

            Επειδή πιστεύουμε στην ομαδική δουλειά

            Επειδή αγαπάμε την πόλη μας

            Ενημερωνόμαστε

            Προβληματιζομαστε

            Συμμετέχουμε

            Προτείνουμε

            Συμβάλλουμε στον συν(+) σχεδιασμό για να γίνει ο Δήμος Κοζάνης κλιματικά ουδέτερος και έξυπνος μαζί με άλλες χώρες.

            Ανοίγουμε την "πόρτα"  μας

            στην πόλη μας

            στην Ελλάδα μας

            στην Ευρώπη μας.

             

            Μέσα από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα "Σχολικοί πρεσβεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχ.ετος 2021-22" European Parliament Ambassador School Progamme συνειδητοποιήσαμε πως σημασία έχει το ταξίδι.Ταξιδι γνώσης και ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή.Ταξιδι γνώσης που μας θέλει όλους και ειδικά τους νεους συνοδοιπόρους στην αλλαγή νοοτροπίας,στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης

             

            Για την πόλη μας

            Για τον τόπο μας

            Για την Ευρώπη

            Για ολόκληρο τον πλανήτη.

             

            Οι συμμετέχοντες Καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

          • Συγχαρητήρια Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

          • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Κοζάνης                                                Κοζάνη 19-1-2021

             

            Προς Δ/ντη 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

            Σύλλογο Διδασκόντων 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

            Μαθητές 1ου ΓΕΛ Κοζάνης

             

            Συγχαρητήρια Επιστολή

            Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, θέλει να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στους μαθητές του Λυκείου μας που, μέσα σε δύσκολους καιρούς, άγχους και απομόνωσης, διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρίας «Θαλής» και την πρόκρισή τους στην 39η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Αρχιμήδης" .Η διάκρισή σας επιβραβεύει τους κόπους σας, τιμά τους δασκάλους σας και το σχολείο μας και κάνει περήφανους τους δικούς σας ανθρώπους.

            Χριστίνα και Θανάση σας ευχόμαστε να έχετε πολλές τέτοιες επιτυχίες στο μέλλον σε κάθε τομέα της ζωή σας. Είμαστε βέβαιοι ότι ανάλογες διακρίσεις για το σχολείο μας και τους μαθητές μας θα υπάρξουν πολλές στο μέλλον.

             

            Για το ΔΣ

            Ο Πρόεδρος             Ο Αντιπρόεδρος

            Χατζής Βασίλειος      Βαρδάκας Νικόλαος                                     Η Γραμματέας              Η Ταμίας

                                                                                                                Σαλακίδου Σοφία      Μπουγιοτοπούλου Ματίνα

                                                                                                              

                                                                                                                          Τα Μέλη

                                                                                                               Μητράκου Κωνσταντίνα

                                                                                                               Μυλωνάς Ευάγγελος

                                                                                                               Παπαοικονόμου Βάγια

          • Συγχαρητήριο μήνυμα

          • Συγχαίρουμε την  Τσιμπέρη Χριστίνα της Β' τάξης και Χαρσώνη Αθανάσιο της Γ' τάξης για την διάκρισή τους στο Διαγωνισμό της Μαθηματικής εταιρείας "Θαλής", και προκρίθηκαν απευθείας στην 39η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Αρχιμήδης".

            Τους ευχόμαστε ολόψυχα και εις ανώτερα.

          • «Μια παρέα…σέβομαι τον εαυτό μου και τους γύρω μου»

          • ΑΦΙΣΑ –ΔΡΑΣΗ Α1

            Στα πλαίσια της δράσης:

             «Μια παρέα…σέβομαι τον εαυτό μου και τους γύρω μου»

            του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Βλαχάβα Ε, Ματιάκη Ε, Μπετσάκου Π., Παππά Α., το τμήμα Α1 συζήτησε για το σεβασμό και δημιούργησε αφίσα με απόψεις μαθητών/τριών και σκίτσο της μαθήτριας Μαρίας Δαμπάνη.